Кава та її вплив на здоров’я

Каву визнано частиною здорової дієти!

Іспанські кардіологи прийшли до висновку, що збільшене споживання кави –
частина здорової дієти, особливо для людей віком понад 45 років.
Результати десятирічного дослідження, в якому взяли участь майже 20 000
осіб, були представлені на конгресі Європейського товариства кардіологів.
Виявилось, що споживання чотирьох горнят кави щодня знижує ризик
передчасної смерті на 64%, а дві порції кави – на 22%. Аналогічні дослідження
вже проводилися в США і деяких інших країнах Європи й отримані результати
аналогічні із результатами іспанських медиків.

Кава світлого обсмажування корисніша для здоров’я

Усім відомо, що зернова кава корисна завдяки вмісту природних
антиоксидантів. Але якщо хочеться отримати користь максимальну, то
варто обирати ще й світле обсмажування.
У Journal of Medicinal Food опубліковано нове дослідження, присвячене
аналізу кількості хлорогенової кислоти, відомого антиоксиданту, в зерні різних
ступенів обсмажування. Вчені дослідили обрані зразки арабіки світлого,
середнього, темного (т. зв. сіті) і дуже темного (“французьке”) обсмажування.
Виявилось, що чим світліші зерна, тим вищий вміст кислоти в каві і краща її
здатність захищати клітини від окислення і запальних процесів.
За словами вчених, немає нічого дивного в тому, що кава світлого
обсмажування надає кращий антиоксидантний ефект, бо впродовж термічної
обробки у зернах відбуваються окислювальні процеси, через вплив повітря і
високої температури. Тож, чим довше приготування – тим сильніше
зменшуються антиоксидантні властивості кави.

Кава знижує ризик розвитку раку печінки на 50%

Науковий журнал BMJ Open опублікував результати дослідження щодо
впливу кави на здоров’я – споживання темного напою знижує ризик виникнення
раку печінки, а також зменшує шкідливий вплив алкоголю.
Дослідження проводили спільно Саутгемптонський і Единбурзький
університети із залученням понад 2,25 млн учасників. Також було
проаналізовано 26 наукових робіт. Виявилося, що любителі кави значно менше
ризикують захворіти на гепатоцелюлярний рак (найбільш поширена форма
онкології печінки). Ефект безпосередньо залежить від кількості випитої кави.
Одна порція щодня знижує ризик на 20%, а то 4-5 горнят – аж на 50%!
Захисний ефект, до 14%, спостерігався також у разі споживання напою без
кофеїну. Кава містить певні хімічні речовини, які надають антиоксидантну,

антиканцерогенну, протизапальну дії. Саме цим вчені і пояснюють менший
відсоток хронічних і онкологічних захворювань печінки у кавоманів.

Здайдеться час для кави?

Інститут наукових знань про каву ISIC опублікував дослідження на тему
“кава і робота”. Дві третини європейських офісних працівників регулярно
п’ють каву впродовж дня. Споживання кофеїну допомагає їм краще
зосереджуватися і легше знаходити нові ідеї.
Окрім того, спільні перерви на каву допомагають більше спілкуватися з
колегами. При цьому лише 29% опитаних сказали, що не вживають каву на
роботі через брак часу.


Кава в першій половині дня допомагає прокинутися 56% опитаних і
підняти активність 36% опитаних. 56% працівників п’ють каву, тому що їм
подобається сам смак напою, 40% – щоб зробити невелику перерву. 29%
працівників впевнені, що кава знімає втому і підвищує працездатність. Вчені ж
підтвердили, що перерва на каву корисна і саме кава краще підвищує
продуктивність в порівнянні з іншими напоями з кофеїном або без кофеїну.